Sałatka Waldorf Astoria

Reklama

Opis przygotowania

Seler ugotować w wodzie z octem,pokrajać w talarki,dodać obrane jabłka pokrajane w kostkę i
banany pokrajane w plasterki,winogrona świeże,
ćwiartki jąder orzechów,majonez i wszystko
delikatnie wymieszać.Sałatkę posypać posiekaną
zieloną natką pietruszki.

przepis zaczerpnięty z "Kuchni Świata" autorstwa
Anny Vydrovej wyd.1986 r.

Przed chwilą sałatka była degustowana przez moje sąsiadki orzekły,że jest.super.Moim skromnym
zdaniem kucharz który stworzył recepturę tej sałatki miał głowę.Ciekawy oryginalny smak,połączenie gotowanego w wodzie z octem selera,gorzkawość orzecha włoskiego,słodkość banana i winogron,delikatny smak jabłek i aromat
świeżo posiekanej natki z pietruszki.

Składniki

  • 1 seler (mały)2 banany
  • 4 jabłka deserowe
  • 150 g winogron (winogrona dodałem jakie dostałem,jednak moim zdaniem bardziej pasowały by winogrona rodzynkowe (drobniejsze)
  • 100 g orzechów włoskich (łuskanych)
  • 100 g majonezu
  • zielona natka pietruszki
  • 3 łyżki octu 10%

Podobne przepisy do Sałatka Waldorf Astoria