Sos boloński

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, siekamy. Marchew i selera obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i mieszając smażymy aż całkiem się zetnie. Rozdrabniamy większe grudki, kawałki. Dodajemy cebulę i czosnek, dalej smażymy mieszając aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę i seler, mieszamy, dusimy całość pod przykryciem ok. 10-15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, pieprz, połowę soli i wlewamy ok. 3 szkl. wody. Dusimy sos na malutkim ogniu ok. 2 godz. i dopiero wtedy dodajemy roztarte w dłoniach oregano, bazylię i ew. resztę soli. Sos boloński powinien się dusić długo, ale tylko leciutko bulgotać. Warzywa się rozpadną a całość zyska głęboki smak. Jeśli w trakcie duszenia stwierdzimy, że sos jest zbyt gęsty można dolać nieco wody. Jeśli mamy dobre, dojrzałe, mięsiste pomidory możemy dodać ich więcej i zrezygnować z koncentratu pomidorowego.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (można też użyć wieprzowiny lub mięsa drobiowego)4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 cebule
  • 2 nieduże marchewki
  • kawałek selera korzeniowego albo 3 łodygi selera naciowego
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30%
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Podobne przepisy do Sos boloński