Sos pomidorowo-paprykowy

Reklama

Opis przygotowania

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na patelni z 1 lyżką oleju do momentu aż się zeszkli.
do cebuli wrzucamy pokrojone w kostę pomidory i papryki,dusić do miękości ,dodac łyżkę papryki mielonej i kolendre okolo 10 ziarenek,następnie kolejno zioła drobno posiekane natka pietruszki,bazylia i oregano.na koniec wrzucić trzy lub cztery ziarenka ziela angielskiego,dusić do momentu aż znaczna częśc wody znajdujaca sie w pomidorach odparuje.na pięć minut przed koncem gotowania dodac 2 liscie laurowe a nastepnie je wyjąć z potrawy bo pozostawione nadadzą goryczy potrawie.doprawić sola i pieprzem. sos podawac z różnymi makaronami lub ryżem.

Składniki

  • 1 kg pomidorówpo 2 duże papryki:czerwone,białe,żółte i zielone jeżeli ktoś lubi ostrzejsze dania to zamiast jednej czerwonej można dać dwie papryki chili
  • 2 duże cebule
  • olej
  • bazylia
  • oregano
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka słodka mielona
  • sól
  • pieprz
  • kolendra cała
  • makaron
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Podobne przepisy do Sos pomidorowo-paprykowy