Sos pomidorowy

Reklama

Opis przygotowania

Pomidory podzielić na cztery, cebulę pokroić na plastry dodać resztę składników i gotować całość 40 min,rozgotowane pomidory przetrzeć i zagotować w słoikach.
Robię ten sos od 10 lat i doskonale się przechowuje, mam jeszcze przetestowane dwie wersje:
1. zalewam sosem obrane i wypestkowane pomidory.
2. dodaję do sosu pokrojoną w kostkę paprykę.
Pasteryzujemy całość 10 min.

Składniki

  • 1.5 kg pomidorów1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka jarzynki
  • 1.1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju

Podobne przepisy do Sos pomidorowy