Naleśniki inaczej

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników smażymy naleśniki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju dodajemy mięso, rozpuszczoną w przecierze kostkę mięsną i całość dusimy często mieszając. Do uduszonego mięsa dodajemy bazylię i ewentualnie jeszcze doprawiamy pieprzem. Przestudzone mięso mieszamy z jajkiem i smarujemy farszem naleśniki, zwijamy jak gołąbki i układamy w naczyniu do zapiekania całość zalewamy 1/2 l sosu pomidorowego i zapiekamy 15 -20 min w temp 180st.
Podajemy z kiszonym ogórkiem, ja robię do tego jeszcze osobno sos pomidorowy do polania gdyż moja rodzina lubi jak jest dużo sosu. Do zapiekani i farsz używam sosu pomidorowego który robię w słoiczkach na zimę, dodam przepis osobno.

Składniki

  • 20 dag mąki gryczanej1.1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • kostka do mięs z papryką lub przyprawa do mięs i papryka w proszku
  • bazylia
  • dodatkowo
  • sos pomidorowy

Podobne przepisy do Naleśniki inaczej