Cebule obieramy, połówkę jednej ścieramy na drobnych oczkach tarki, resztę kroimy w drobną kostkę. Mięso mieszamy z jajkiem, 4 łyżkami bułki tartej, startą cebulką, 1 łyżeczką pieprzu, suszoną bazylią, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą ok. 1 łyżeczki. Formujemy nieduże okrągłe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, rumienimy z obu stron na oleju – nie muszą być dobrze usmażone, będą się jeszcze piekły.
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy porządnie zimną wodą i dokładnie osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy cebulkę a gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i pomidory razem z zalewą, dusimy 5-10 min.. Kiedy pomidory się lekko rozpadną, dodajemy serek topiony i śmietanę, mieszamy aby ser dokładnie się roztopił. Sos doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy świeżą bazylię. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką, układamy zimny makaron formując z niego kilka „gniazdek” – tyle, ile mamy kotlecików. Makaron polewamy sosem, w każde gniazdko wkładamy kotleta.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C, pieczemy ok. 30 min.. Następnie zdejmujemy folię a wierzch potrawy posypujemy startym serem, zapiekamy kolejne 10-15 min. Podajemy na gorąco, dzieląc na porcje – gniazdka.