Sprężynki w zalewie słodko-ostrej

Reklama

Opis przygotowania

Składniki zalewy wlać/włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok.10 min. Marchewki umyć, oskrobać, przekroić w poprzek na pół. Specjalnym przyrządem wydrążyć spiralki (zdjęcie "urządzenia" będzie niżej). W garnku zagotować wodę razem z solą i cukrem, wrzucić spiralki i gotować ok. 5 min., odcedzić, przelać zimną wodą. W słoikach ułożyć spiralki, dla ozdoby włożyć po 2-3 gałązki koperku. Ja, dla koloru, dodałam do słoików kulki wycięte z małej, jędrnej cukinii ze skórką, po prostu wrzuciłam (bez obgotowania) po kilka do każdego słoika. Zawartość słoików zalać zalewą ze wszystkimi przyprawami, zakręcić. Pasteryzować 15-20 min. Takie spiralki mają bardzo ciekawy, słodko-kwaśno-pikantny smak i ślicznie wyglądają na półmisku z przystawkami.

Składniki

  • 10-15 prostych marchewek dł. ok.10-15 cm i średnicy (od strony naci) przynajmniej 4 cmew. 1 nieduża cukinia
  • kilka gałązek koperku dla dekoracji
  • ok. 1l wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soli
  • ZALEWA w proporcjach:
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 2 szkl. wody
  • 0,75 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu (ja dałam wielokwiatowy)
  • kilka goździków
  • kawałeczek kory cynamonu (1,5 cm)
  • 1 czubata łyżeczka wiórków/paseczków świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka paseczków świeżej papryczki chili albo 1/2 łyżeczki suszonego chili w płatkach
  • skórka z pomarańczy (pomarańczę wyszorować, sparzyć, ściąć cieniutko tylko wierzchnią warstwę)

Podobne przepisy do Sprężynki w zalewie słodko-ostrej