Śródziemnomorskie paczuszki z pesto pietruszkowym

Reklama

Opis przygotowania

– Warzywa myjemy. Pomidor obieramy ze skórki, a paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystkie kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będą miękkie, doprawiamy.
– Przekładamy do miseczki.
– Przygotowujemy pesto, w moździerzu ucieramy liście natki, ząbki czosnku z orzechami pekan oraz oliwą i parmezanem na gęstą, grudkowatą masę
– Warzywa mieszamy z pesto (zostawiając nieco pesto do dekoracji).
– Płat ciasta rozkładamy i rozmrażamy. Z ciasta francuskiego nożem wykrawamy szerokie prostokąty, na każdym układamy farsz warzywny i zamykamy, tak by uformować prostokątną paczuszkę. Dociskamy brzegi ciasta widelcem.
– Jajko roztrzepujemy, dodajemy parmezan. Masą smarujemy paczuszki.
– Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopnii Celcjusza przez 25 minut. Dekorujemy resztą pesto, możemy podać z lekką sałatką.

Składniki

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (1 płat)duża cukinia
  • papryka czerwona
  • duży pomidor malinowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • jajko
  • garść parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • natka pietruszki
  • 100g startego parmezanu
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • garść łuskanych orzechów pekan
  • 2 ząbki czosnku

Podobne przepisy do Śródziemnomorskie paczuszki z pesto pietruszkowym