Straciatella

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę, do ubitych dodajemy cukier i całość ubijamy na szklistą beze. Ubitą beze delikatnie łączymy z żółtkami, przesianą mąką z proszkiem na koniec dodajemy olej. Wylewamy ciasto do formy zostawiając około 2 szklanek, to ciasto mieszamy z kakao i wlewamy na jasne ciasto, delikatnie je łyżką zamieszamy. Pieczemy 30 min w temp 180st.

Krem:
Śmietanę gotujemy z białą czekoladą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (przed ubijaniem schłodzić w lodówce), do śmietany dodajemy śnieżkę i ubijamy na puszysty krem, gdy śmietana jest ubita wsypujemy wiórki i drobno pokrojoną gorzką czekoladę delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na trzy placki nasączamy kawą i przekładamy dżemem i kremem, wierzch ciasta smarujemy śmietaną ubitą z cukrami i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody, dowolnie dekorujemy lub posypujemy tylko czekoladą.

Składniki

  • ciasto8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 biała czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 śmietany w proszku typu śnieżka
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • dodatkowo
  • 1 kwaskowy dżem np.wiśniowy
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cappuccino o smaku czekoladowym
  • 1 czekolada ciemna

Podobne przepisy do Straciatella