Świąteczne ciasto makowo-kasztankowe

Reklama

Opis przygotowania

1. jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mak, bułkę i proszek, wymieszać
2. piec ok 1 godz w temp 180 stopni, wystudzić, przeciąć na pół
3. utrzeć masło z cukrem pudrem i bardzo ostrożnie (aby się nie zważyło!) dodawać śmietanę (najlepiej po jednej łyżce ciągle miksując)
4. do masy dodać posiekaną wcześniej czekoladę Kasztanki
5.krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą i polać polewą
(polewa: rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada gorzka Wawel z kilkoma łyżkami mleka)
6. dowolnie ozdobić posypką, perełkami, wiórkami…

Składniki

  • ciasto:8 jaj
  • puszka maku
  • 250 g bułki tartej
  • 250 g cukru
  • 1 op proszku do pieczenia
  • masa:
  • 400 ml kwaśniej śmietany
  • 300 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady Wawel Kasztanki
  • polewa:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wawel
  • kilka łyżek mleka

Podobne przepisy do Świąteczne ciasto makowo-kasztankowe