Wieniec bananowo-orzechowy

Reklama

Opis przygotowania

1. orzechy i jedną czekoladę posiekać, banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z połówki cytryna aby nie ściemniały
2. tłuszcz utrzeć z cukrem i jajami na puszystą masę, połączyć z orzechami i czekoladą, na koniec delikatnie wymieszać z bananem
3. ciasto wyłożyć do okrągłej formy z kominem, piec ok 1 godz w temp 170 stopni
4. wystudzone ciasto ozdobić polewą przygotowaną z 1 tabl czekolady gorzkiej rozpuszczonej z kilkoma łyżkami mleka w kąpieli wodnej oraz kilkoma orzechami

Składniki

  • 400 g mąki300 g cukru
  • 7 jaj
  • 300 g masła lub margaryny
  • 6 bananów
  • pół cytryny
  • 250 g łuskanych orzechów laskowych
  • 200 g (2 tabliczki) czekolady gorzkiej Wawel
  • 1 op proszku do pieczenia
  • 1op cukru waniliowego

Podobne przepisy do Wieniec bananowo-orzechowy