Serek rozcieramy dobrze dodając trochę jogurtu – nie za dużo, masa musi być zwarta. Masę doprawiamy odrobiną soli, cukru i pieprzu, formujemy kulki wielkości niezbyt dużych orzechów włoskich a następnie kształtujemy je w łezkę – to będzie tułów szczurka. Z rzodkiewek odkrawamy piętki z obu stron – to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę rzodkiewki kroimy na półplasterki. Z sera żółtego wykrawamy trójkąty, na których usiądą szczurki. Uformowanym szczurkom robimy oczka z kawałeczków owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek natki, ogonki z listków szczypiorku i uszki z półplasterków rzodkiewek – poszczególne elementy po prostu delikatnie wciskamy w tułów z masy twarogowej. Złożenie koreczka – na spód kładziemy piętkę rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik sera żółtego a na wierzchu siada szczurek, którego przymocowujemy do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadzamy na łączkę z liści sałaty ii listków natki. Podajemy z sosem. Szczurki są delikatne więc przygotowujemy je bezpośrednio przed podaniem.
Sos: rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do jogurtu razem ze szczypiorkiem. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, dokładnie wymieszać.