Szparagi pod beszamelem Eli

Reklama

Opis przygotowania

Szparagi umyć,odłamać zdrewniałe łodygi (odłamane łodygi można zamrozić i wykorzystać do zupy) i gotować na parze 3 minuty.W rondlu roztopić masło,dodać mąkę i przesmażyć (nie rumienić).Do rondla z zasmażką wlać zimne mleko i mieszać trzepaczką,żeby nie porobiły się kluchy i sos był aksamitmy.Sos doprawić solą,pieprzem i tartą gałką muszkatołową do smaku.Szparagi owinąć plastrami szynki,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem beszamelowym.Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać szparagi.Zapiekać tak długo aż ser się lekko zrumieni w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów plasterki szynki-tyle ile jest szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • około 500 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa1
  • 15 dkg sera żółtego

Podobne przepisy do Szparagi pod beszamelem Eli