Szpinakowe pierożki

Reklama

Opis przygotowania

1. Farsz:szpinak rozmroź,podduś na patelni,przypraw.Dodaj starty żółty ser i pokruszoną fetę,połącz.Przypraw czosnkiem.
2. Ciasto:podane składniki wyrób.Nie czekając aż wyrośnie,rozwałkuj,podsypując mąką,na grubość ok.pół centymetra.Szklanką wytnij kółka,napełniaj farszem.Pierogi zlep,wierzchy posmaruj roztrzepanym jajkiem.Piecz w temperaturze180 stopni na złoty kolor (10-15 minut).Pierogi możesz też nadziewać samym żółtym serem,pieczarkami czy owocami.

Składniki

  • Ciasto:1/2 kg.mąki
  • 4 dag.drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 15 dag.żółtego sera
  • 1/2 opakowania sera feta
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Szpinakowe pierożki