Szynka zapiekana z pieczarkami i serem pleśniowym

Reklama

Opis przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wsypujemy posiekaną drobno cebule i posiekany czosnek, zarumieniamy wszytko a następnie dodajemy pokrojone pieczarki podlewamy wodą i dusimy aż pieczarki będą mięknie. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszamy, następnie dodajemy ser pleśniowy. Dusimy jeszcze całość, aż ser się rozpuści i pod koniec dodajemy starty ser żółty.
Na blacie stołu układamy szynkę, i na każdym płacie rozkładamy farsz z pieczarek i zwijamy jak na zdjęciu. Nafaszerowaną szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdej kładziemy 1/2 plasterka pomidora. Całość zasypujemy startym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek6 plasterków szynki Babuni (żeby były jak największe okrągłe placki )
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa oliwa z oliwek + zioła
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietany 18% do zup,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 10 dag sera żółtego
  • ser pleśniowy BLUE - mały kawałek do smaku

Podobne przepisy do Szynka zapiekana z pieczarkami i serem pleśniowym