Talerz letni rozmaitości.

Reklama

Opis przygotowania

Na płaski talerz rozkładamy porwane liście sałaty, posypujemy pokrojonymi w paski pomidorami suszonymi i mięsem wędzonym z kurczaka. Na wierzch nakładamy pomidory pokrojone w grubą kostkę lub przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Ogórek surowy i małosolny kroimy w drobną kosteczkę i równomiernie rozkładamy na talerzu. Posypujemy ziarnami słonecznika i porwanymi listkami bazylii. W oddzielnym naczyniu podajemy sos mieszając wszystkie jego składniki. Nakładamy sałatę warstwowo na talerz i polewamy sosem. Świetna sałata jako samodzielna przystawka ale pyszna także do mięs z grilla. Smacznego.

Składniki

  • 2 średniej wielkości sałaty zielone lub mix różnych kolorowych sałat 1 słoiczek suszonych pomidorów z oliwy z ziołami
  • 2 pomidory duże lub odpowiednio dużo pomidorków koktajlowych
  • pół ogórka zielonego
  • 2 ogórki małosolne
  • 2 udka z kurczaka wędzone
  • 2 garstki słonecznika prażonego, solonego
  • garstka listków bazylii
  • Na sos:
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ostrej musztardy np. rosyjskiej
  • 1 płaska łyżka miodu
  • sok z cytryny do smaku
  • odrobina soli i pieprzu

Podobne przepisy do Talerz letni rozmaitości.