Tort ziemniaczany

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę Pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażyć razem. Zdjąć z ognia, wymieszać z papryką pokrojoną w kostkę. Śmietanę roztrzepać z jajkami, majerankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki pokroić w plastry, połowę ułożyć w natłuszczonym naczyniu, posypać połową warzyw z kiełbasą i połową sera. Zalać połową śmietanki. Powtórzyć czynności. Tort piec ok. 40min w temp. 180-200st.

Składniki

  • 1,2kg ugotowanych ziemniaków, 1/2 kg kiełbasy (np. zwyczajnej),
  • 4 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 25 dag śmietany 18 %,
  • 5 jajek,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka suszonego majeranku lub pęczek świeżego,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • 15 dag sera.

Podobne przepisy do Tort ziemniaczany