Torta Caprese

Reklama

Opis przygotowania

Piekarnik do 180st. Tortownice smarujemy masłem, wykładamy woskowanym papierem lub papierem do pieczenia, ponownie smarujemy papier masłem i posypujemy mąką nadmiar maki usuwamy. Za pomocą robota siekamy migdały bardzo drobno. (ja mam lekko uszkodzony robot wiec kupiłam platki migdałow i je zmiksowałam). W duzej misce ubijamy mikserem na duzej prędkosci masło i 2/3 cukru az masa będzie lekka i puszysta. dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem dobrze miskujemy. Na koniec dajemy czekolade i migdały. Ubijamy na sztywno piane z białek, dodajac sól. Zwiekszamy maksymalnie obroty i dodajemy reszte cukru. Piana ma byc sztywna. Łaczymy 1/4 piany z masa czekoladowa łopatka recznie, potem delikatnie dodajemy reszte piany. Mase przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut az ciasto zetnie sie przy brzegach ale nadal bedzie wilgotne w srodku. Odstawiamy na 10 minut na kratce by przestygło. Odwracamy ciasto wyjmujemy na kratke zdejmujemy papier. ponownie odracamy. Zostawiamy do całkowitego przestygniecia i posypujemy cukrem pudrem. podajemy opcjonalnie z bitą smietana.
Smacznego:)

Składniki

  • 6 jajek o temp pokojowej225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 225 g migdałow
  • 3/4 szkl cukru
  • szczypta soli
  • 225 g deserowej czekolady Wawel roztopionej i przestudzonej
  • cukier puder
  • bita śmietana (wg uznania)

Podobne przepisy do Torta Caprese