Tutti Frutti waniliowo-owocowe

Reklama

Opis przygotowania

Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, masła, żółtek i 3/4 szklanki cukru zagnieść kruche ciasto. (Najpierw można je posiekać nożem a później szybko zagnieść ręką). Podzielić na 3 części, z czego jedna ma być trochę większa. Blachę do pieczenia o wymiarach 25×40 wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić największą porcją ciasta. Pozostałe zamrozić.
Serek waniliowy wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym i rozsmarować na cieście.
Owoce umyć, truskawki podzielić na ćwiartki wzdłuż, morele pokroić w grube plastry, winogrona na połówki, kiwi obrać i w półplasterki. Ułożyć ukośnie na serku (wtedy krojąc kawałki będziemy mieć obok siebie różne owoce). Na owoce zetrzeć na grubej tarce jedną z zamrożonych części ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać następnie stopniowo cukier a na koniec kisiel jabłkowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozsmarować na cieście i zetrzeć ostatnią część mrożonego ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.55 minut (do godziny).

Składniki

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej6 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 10 dag masła
  • 1 kisiel jabłkowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 dag serka śmietankowego o smaku waniliowym (jak na sernik)
  • 200 ml jogurtu naturalnego bez cukru
  • 30 dag truskawek
  • 4-5 moreli
  • 1 mała kiść winogrona
  • 3 owoce kiwi
  • papier do pieczenia

Podobne przepisy do Tutti Frutti waniliowo-owocowe