Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku ok.25 minut, wystudzić. Pokroić w plastry. Połowę ułożyć w wysmarowanej olejem formie dachówkowato (aby plastry na siebie zachodziły). Oprószyć obficie przyprawą do ziemniaków. Posypać lekko mozzarellą.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawą gyros, solą, pieprzem. Dobrze wyrobić. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi i mini kosteczką o smaku czosnku, doprawić vegetą lub ziarenkami smaku. Z masy mięsnej formować małe kuleczki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok.30 minut, odcedzić. Płyn można wykorzystać, jako bazę do zup. Ostudzić.
Na ziemniaki wyłożyć pokrojoną w plastry cukinię, klopsiki, pokrojone w kosteczkę kawałki kolorowych papryk i pokrojone w półplasterki rzodkiewki. Posypać mozzarellą. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe ziemniaki, posmarować cieniutko majonezem, posypać przyprawą do ziemniaków i resztą mozzarelli. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok.20 minut.
Zapiekanki nie kroi się na kawałki, nakłada się łopatką. Jest smaczna i pożywna.