Udka indyka z warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Skórkę z udek lekko zdejmujemy tak aby mięso dokładnie skropić sokiem z cytryny. Następnie sypiemy vegeta, rozmarynem, tymiankiem, koperkiem i pieprzem. Nakładamy skórkę aby zakryć mięso i powtarzamy czynność z sokiem z cytryny i przyprawami. Blaszkę z piekarnika wykładamy folią spożywcza i wysmarować masłem tak grubiej. Wkładamy przyprawione udka w tym czasie jak mięso "przechodzi" przyprawami obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, pomidory i bakłażan myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do mięsa i powtarzamy czynność z przyprawami należy dokładnie posypać warzywa aby po wyjęciu już gotowej potrawy nie doprawiać. Przykrywamy folią spożywcza tylko tak aby nam się nie przypalało z zewnątrz i wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego na 200 stopni na dół. Mój piekarnik piekł ok 1 godz. Przed końcem zmniejszyłam temp. i odkryłam aby się skórka przypiekła.

Składniki

  • 2 duże udka z indyka3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 1 większy bakłażan
  • sok z 1/2 cytryny
  • vegeta
  • pieprz
  • rozmaryn, tymianek, koperek
  • masło do wysmarowania formy

Podobne przepisy do Udka indyka z warzywami