Udka kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Zdjąć skórkę, skropić sokiem z cytryny i dobrze doprawić mięso – majerankiem, solą, pieprzem. Odstawić na jakąś godzinę do lodówki. W tym czasie na patelnie wlać ok 2 łyżek oliwy z oliwek, dodać czosnek obrany, pokrojony w krążki – zrumienić, dodać cebulę, obraną – pokrojoną (jak kto chce), podsmażyć aż cebula się zeszkli. Dodać sos sojowy, wymieszać. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i zrumienić udka kurczaka (uwaga może strzelać bo jest skropiony cytryną) zalać wodą (1 szklanka ciepłej wody) w której rozpuściliśmy kostkę rosołową i dusimy ok 20 min. Pod przykryciem na małym ogniu. Jak będzie już mięso miękkie wykładamy i do tego co pozostało (sos) dodajemy cebulę z czosnkiem mieszamy i mielimy blenderem – uzyskany sos (sos spróbować bo może należy dodać soli i pieprzu), podajemy z kurczakiem.