Walijskie ciastka z patelni z kawałkami czekolady

Reklama

Opis przygotowania

Łączymy: mąka + proszek do pieczenia + cukier. Dodajemy margarynę – wyrabiamy. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Jajka rozbijamy widelcem w miseczce i dodajemy do ciasta. Plus aromat. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać łyżkę mleka. Wałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm i wykrawamy ciasteczka.
Patelnię przecieramy papierem nasączonym tłuszczem, rozgrzewamy, kładziemy. Nasze ciastka i trzymamy około 3 minut z każdej strony – aż staną się złociste.

Składniki

  • 2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • garść rodzynek
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady Wawel
  • 0,5 kostki margaryny (pokrojona na małe kawałki)
  • aromat waniliowy

Podobne przepisy do Walijskie ciastka z patelni z kawałkami czekolady