Wątróbka z cebulką

Reklama

Opis przygotowania

Wątróbkę opłukać i dokładnie osączyć, oczyścić z żyłek, ew. pokroić każdą na pół. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć ją solą i pieprzem i smażyć 10 min. na małym ogniu aż zmięknie, ale nie zrumieni się, przełożyć do rondla, przykryć. Na patelnię wlać znowu 2-3 łyżki oleju i bardzo rozgrzać. Kłaść kawałki obtoczonej w mące wątróbki i smażyć do zrumienienia z obu stron, partie usmażone przekładać na cebulę. Kiedy już cała wątróbka jest usmażona na patelnię wlać wino i zagotować mieszając aż odkleją się od dna wszystkie przysmażone drobinki, przelać do rondla. Wątróbkę z cebulką dusić jeszcze 5 min.. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami albo pieczywem.

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej3 duże cebule
  • 5 łyżek mąki
  • 0,5-o,75 szkl. białego wina wytrawnego
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • do smażenia: kilka łyżek oleju

Podobne przepisy do Wątróbka z cebulką