Placuszki błyskawiczne

Reklama

Opis przygotowania

Kefir dokładnie roztrzepać widelcem dodając jajko. Mąkę przesiać, dodać do kefiru, dosypać sól, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek i na koniec dodać proszek do pieczenia, ponownie zamieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać nieco oleju, nakładać porcje ciasta (czubata łyżka) i smażyć na złoto-brązowo z obu stron. Gorące posypać cukrem pudrem albo udekorować konfiturą i świeżymi owocami i podawać. Robię takie placuszki bardzo często – moje głodomory lubią słodkości. Z podanej ilości składników wychodzi 15 placuszków.

Składniki

  • 1 szkl. (250ml) kefiru1 jajko
  • 7-8 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego 16g
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • do smażenia: kilka łyżek oleju
  • do posypania: cukier puder
  • do przybrania: konfitura, świeże owoce

Podobne przepisy do Placuszki błyskawiczne