Węgierski placek po polsku

Reklama

Opis przygotowania

Placki
ziemniaki i cebulkę ścieramy na cienkiej tarce, wbijamy jajko i mąkę, lekko solimy, mieszamy (jak na placki ziemniaczane). Na dużą patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę – placki powinny być grube – około 0,5 – 1 cm. Smażymy do zrumienienia z obu stron.

Mięso
kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy – wrzucamy na rozgrzaną patelnię, trzymamy na dużym ogniu przez chwilę do zrumienienia, następnie dolewamy wody, dorzucamy kostkę pieczeniową i pod przykrywką dusimy do miękkości.

Leczo:
warzywa kroimy na takie większe kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i doprawiamy vegetą – gotujemy do miękkości.

Na placek nakładamy mięso i leczo, placek składamy na pół. Potrawę można podawać z kwaśną śmietaną lub kefirem. Dla lubiących ostre potrawy – placki możemy od środka posmarować węgierską ostrą pastą paprykową.

Składniki

  • Placki:5 dużych ziemniaków
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • Mięso:
  • może być mięso z szynki około 250 gram
  • sól, pieprz
  • kostka do mięs pieczeniowa Knorr
  • Leczo:
  • (może być wcześniej przygotowane – ja latem robię do słoiczków i potem je wykorzystuję)
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • cebula,
  • pomidory
  • cukinia
  • vegeta

Podobne przepisy do Węgierski placek po polsku