Wielkanocny półmisek.

Reklama

Opis przygotowania

W osolonym łyżką soli i lekko posłodzonym wrzątku obgotować opłukane i podzielone na różyczki brokuły.Ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować także jajka na twardo, min. 5 minut. Wystudzone brokułu ułożyć dookoła półmiska i w środku.Ja pokroiłam także w kostkę ugotowane łodygi brokuła. Jajka obrać, podzielić na ćwiartki i rozłożyć promieniście między brokułami.Posypać kostkami sera feta w ziołach. Zmiksować jogurt naturalny z majonezem i obranymi ząbkami czosnku np. blenderem.Posolić i opieprzyć pieprzem ziołowym. Polać jajka z brokułami. Ugotowaną ( np. z rosołu) marchew pokroić w kostkę .Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.Udekorować wierzch półmiska marchewką, rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.

Składniki

  • * 1 duży brokuł lub 2 małe * 4 duże jajka
  • * 12 opakowania sera feta z ziołami w kostkach- ok. 20 kosteczek
  • * 1 ugotowana marchew lub konserwowa ze słoika
  • * 4 rzodkiewki
  • * 2 garści posiekanego szczypioru
  • * na sos>
  • * 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru
  • * 2 czubate łyżki majonezu
  • * 2 ząbki czosnku
  • * szczypta soli
  • * szczypta pieprzu ziołowego
  • * 1 płaska łyżka soli
  • * szczypta cukru

Podobne przepisy do Wielkanocny półmisek.