Wiosenne pierogi

Reklama

Opis przygotowania

Przygotować farsz: Ziemniaki ugotować, przestudzić i zemleć lub przecisnąć przez praskę wraz z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Szczypior i koperek drobno pokroić. Cebulę i zieleninę dodać do ziemniaków, wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Podzielić na części, każdą część wałkować na placek. Szklanką wycinać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować ok. 1 min. od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem oleju i soli. SMACZNEGO!

Składniki

  • Ciasto:4 szkl. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy lub masła
  • ciepła woda, ile mąka zabierze
  • Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag dobrego nie mielonego twarogu
  • 2 duże cebule
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • olej
  • sól i pieprz

Podobne przepisy do Wiosenne pierogi