Zapiekanka rybna z pieczarkami

Reklama

Opis przygotowania

Rybę skropić cytryną – solimy i pieprzymy. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce ok 2 godz. Na patelni rozpuścić 2 łyżki margaryny i zeszklić cebulę pokrojoną w krążki, dodać pieczarki, umyte i pokrojone w drobną kostę – skropić cytryną, solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek – dusimy. Jak odparuje sos odstawić. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Formę wysmarować margaryną ułożyć plasterki ziemniaków – solimy, pieprzymy i sypiemy majerankiem. Na ziemniaki układamy filety ryby i przykrywamy uduszonymi pieczarkami. Wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego na 210 stopni ok 50 min. Należy lekko przykryć folią aluminiową aby się pieczarki nie spaliły i formę stawiamy na dolną półkę piekarnika. 10 min. przed końcem polać śmietaną i zapiekać już nie przykrywać folią.

Składniki

  • 600g ryby, filety (w moim przypadku to ryba - emperador)1 cebula duża
  • 10 dużych pieczarek
  • 3 duże ziemniaki
  • margaryna
  • cytryna
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1/2 szklanki śmietany (szklanka - 0,25)

Podobne przepisy do Zapiekanka rybna z pieczarkami