Zapiekanka makaronowa z kozim serem

Reklama

Opis przygotowania

Makaron gotujemy w wodzie, dodając sól. W tym czasie szklimy cebulę pokrojoną w krążki na oliwie, dodać paprykę pokrojoną w paseczki podsmażyć, dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i smażymy – rumienimy ciągle mieszając, dodajemy sos sojowy, pieprzymy ew. solimy, dodajemy troszkę wody i dusimy ok 15. min.(aż do odparowania wody). Formę wysmarować margaryną, wyłożyć makaron odcedzony (1/2 część), wyłożyć podduszoną pierś z kurczaka, ser porwać na kawałki i ułożyć na sos, przykryć resztką makaronu, posypać jajkiem pokrojonym w kosteczkę i pokryć serem porwanym na kawałki. Wstawić do piekarnika (dolna polka) wcześniej nagrzanego, 210 stopni ok 5-10 min.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki makaronu kolorowego(świderki, rurki) - moja szklanka (0,33l)250g piersi kurczaka
  • 1 cebula duża
  • 1/2 papryki czerwonej - średniej
  • jajko na twardo
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 6 plastrów sera żółtego koziego
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
  • margaryna do wysmarowania formy

Podobne przepisy do Zapiekanka makaronowa z kozim serem