Groch włoski z boczkiem

Reklama

Opis przygotowania

Groch włoski na noc zalewamy zimną wodą aby spęczniał. Na drugi dzień gotujemy go w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarenkach, vegety, liścia laurowego. W tym czasie na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę pokrojoną w krążki, dodajemy boczek pokrojony w kostkę i podsmażamy. Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy i mieszając podsmażyć chwile, nie solimy bo boczek jest słony, ew. można dodać trochę pieprzu mielonego. Dodajemy groch włoski odcedzony i dokładnie wymieszać.

Składniki

  • 1 szklanka grochu włoski (moja szklanka - 0,33l)200g boczek wędzony
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
  • vegeta, pieprz mielony

Podobne przepisy do Groch włoski z boczkiem