Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Papryki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, tak aby cebula się zeszkliła. Następnie odcedzamy je na sitku. Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy i odcedzamy na sitku z tłuszczu. W ceramicznej brytfance, blaszce lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo:
ziemniaki, posypujemy ją przyprawą do ziemniaków, papryką i lekko solimy, następnie warstwę podsmażonej kiełbasy, ziemniaki (posypujemy je przyprawami) pokrojony w plasterki ser żółty, podduszona cebule i paprykę, ziemniaki (posypujemy przyprawami). Zapiekamy w tem. 180 stopni ok 40 minut, wyjmujemy układamy resztę pokrojonego w plasterki sera i posypujemy kawałkami ananasa, zapiekamy jeszcze ok.30 minut, aż ser zacznie się rumienić.