Zupa cebulowa ze smardzami

Reklama

Opis przygotowania

Smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia; jeśli mamy świeże – dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować, suszone w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek. Pamiętajmy! Smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną. Suszone można czasami kupić w sklepach lub sporządzić danie poza granicami Polski. Już niedługo wiosna więc pora zaplanować wycieczkę na Słowację 🙂
Podając koszt potrawy jak zwykle nie uwzględniłam kosztu grzybów.

Składniki

  • ok. 2-3l wywaru z cielęciny lub drobiu i włoszczyzny albo sam jarzynowy 8 średnich cebul
  • 2 garści smardzów suszonych, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki madery
  • ew. kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Podobne przepisy do Zupa cebulowa ze smardzami