Zupa pieczarkowa

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać połową wywaru, gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym (można umyć), pokroić w cienkie półplasterki. Cebulkę obrać, posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić dodać grzyby, smażyć 5-8 min. , przełożyć do ugotowanych ziemniaków i wlać resztę bulionu, dodać troszkę mielonego pieprzu i lubczyku, zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Podawać posypaną dużą ilością natki pietruszki.

Składniki

  • 25 dkg pieczarek1 mała cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • ok. 1-1,5l wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietany, wystarczy 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony
  • do posypania: posiekana natka pietruszki

Podobne przepisy do Zupa pieczarkowa