Zupa kalafiorowa

Reklama

Opis przygotowania

Kości umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości zdejmując burzyny.
Ziemniaki i warzywa korzenne obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru.
Gdy będą prawie miękkie dodać posiekane zielone warzywa oprócz koperku i gotować około 10-15 minut.
Na koniec dodać podzielonego na różyczki kalafiora.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Gdy kalafior będzie miękki zagęścić zupę śmietaną rozrobioną z mąką.
Zagotować.
Nalać zupę na talerze i posypać świeżym koperkiem.

Składniki

  • 1 średni kalafior2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 500 g kości z karkówki
  • 500 g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • 150 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • świeży posiekany koperek
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • 3 l wody

Podobne przepisy do Zupa kalafiorowa