Zupa – krem z łodygi brokuła

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy dokładnie, siekamy. Łodygi brokuła przycinamy od dołu i ew. obieramy z wierzchniej, łykowato-zdrewniałej części. Środek kroimy w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy 2-3 min. cały czas mieszając, doprawiamy nieco cukrem. Następnie zalewamy je wywarem jarzynowym (ja użyłam wody)tyle, żeby tylko je przykryć i gotujemy 10-15 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodajemy połowę koperku i całość miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy troszkę wody. Dolewamy śmietankę, doprawiamy zupę solą i pieprzem. W oddzielnym garnuszku gotujemy fasolkę pokrojoną na nieduże kawałeczki, ma być lekko twardawa. Zupę podajemy posypaną fasolką i koperkiem, do tego grzanki z wieloziarnistego chleba.

Składniki

  • 2 łodygi brokuła 2 ziemniaki
  • kawałek pora 5-8 cm
  • 1/3-1/2 szkl. śmietanki słodkiej (dowolnej, ja dałam 18%)
  • 1-2 łyżki masła
  • kilka łodyżek koperku
  • 10 dkg zielonej fasoli szparagowej (może być mrożona)
  • bulion jarzynowy lub woda
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały
  • grzanki

Podobne przepisy do Zupa – krem z łodygi brokuła