Zupa – krem z papryki

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło lub olej, wsypać paprykę w proszku, rozmieszać, dodać cebulkę, zeszklić, dodać paprykę żółtą, chili i ziemniaki, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać połowę papryki pieczonej, śmietankę i zmiksować. Doprawić solą. Podawać gorącą, przybraną koperkiem i resztą papryki pieczonej pokrojonej w kosteczkę, można oprószyć lekko odrobiną papryki mielonej. Można zupy nie miksować tylko podawać po zabieleniu śmietanką, która doskonale podkreśla smak papryki, i tej świeżej, i tej wędzonej w proszku.

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki1 strąk papryki żółtej świeżej
  • 1/2 papryki czerwonej, pieczonej
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej (dałam węgierską, wędzoną)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • ok. 2-3 szkl. wywaru jarzynowego (bez kapusty)
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki (niekoniecznie)
  • posiekany koperek do przybrania
  • do smaku: sól

Podobne przepisy do Zupa – krem z papryki