Zupa marchwiowo – dyniowa z kalafiorem

Reklama

Opis przygotowania

Obrane i pokrojone marchewkę i ziemniaka zalać 2 szkl. wody lub wywaru jarzynowego, dodać masło, troszkę soli i cukru, po ok. 1/3 łyżeczki, dusić 3 min., dodać dynię i dusić jeszcze 5-10 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie całość zmiksować, jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać płynu, ale ma być zawiesista i kremowa. Podgrzewamy ją ponownie, doprawiamy łyżeczką gałki muszkatołowej i ew. solą, jeśli trzeba. Różyczki kalafiora blanszujemy we wrzątku 2-3 min. – mają pozostać chrupiące. Na talerze nalewamy zupę, dodajemy kalafiora i oprószamy całość gałką oraz listkami natki. Ja dodaję dużo gałki muszkatołowej i musi być świeżo starta – taka ma cudowny, świeży aromat idealnie współgrający z dynią i marchewką.

Składniki

  • 1 szkl. miąższu dyni, pokrojonego w drobną kosteczkę1 szkl. surowej marchewki, pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 1 nieduży ziemniak, pokrojony w drobną kosteczkę
  • 1 szkl. małych różyczek kalafiora
  • 1 łyżka masła
  • 3 szkl. wody lub wywaru jarzynowego
  • 1-2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do smaku: sól, cukier
  • ew. listki natki pietruszki do ozdoby

Podobne przepisy do Zupa marchwiowo – dyniowa z kalafiorem