
Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
 Czosnek przecisnąć przez praskę.
 W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
 Potem dodać do tego wywaru 70 dag., potartych na grubych oczkach i odciśniętych z soku kiszonych ogórków (wyrób własny).
 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki rozrobić i wlać do wrzątku.
 (Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
 Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
 Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
 Posypać natką pietruszki lub koprem.
 Gotować, aż zakipi.