ZUPA OGÓRKOWA

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego wywaru 70 dag., potartych na grubych oczkach i odciśniętych z soku kiszonych ogórków (wyrób własny).
200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki rozrobić i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.
Gotować, aż zakipi.

Składniki

  • * 2 litry wody, * 8 ogórków kiszonych-70 dag.
  • * 2 duże marchewki,
  • * 1 średnia pietruszka,
  • * 1 średnia cebula,
  • * 6 średnich ziemniaków,
  • * 2 ząbki czosnku,
  • * 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • * 2 łyżki mąki pszennej,
  • * 2 dowolne kostki rosołowe,
  • * 2 liście laurowe,
  • * 4 ziarna ziela angielskiego,
  • * 6-10 ziaren pieprzu świeżo zmielonego,
  • * sól-do smaku,
  • * pieprz-do smaku,
  • * maggi-do smaku,
  • * koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Podobne przepisy do ZUPA OGÓRKOWA