ZUPA JARZYNOWA

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki i wlać do wrzątku. (Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.

Składniki

  • * * 2 litry wody, * * 2 duże marchewki,
  • * * 1 mała pietruszka,
  • * * 1 mały seler,
  • * * 1 średnia cebula,
  • * * 6 średnich ziemniaków,
  • * * 2 ząbki czosnku,
  • * * 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • * * 2 łyżki mąki pszennej,
  • * * 2 dowolne kostki rosołowe,
  • * * 2 liście laurowe,
  • * * 4 ziarna ziela angielskiego,
  • * *6 ziaren pieprzu,
  • * * sól-do smaku,
  • * * pieprz-do smaku,
  • * * maggi-do smaku,
  • * * koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Podobne przepisy do ZUPA JARZYNOWA