Warzywa-buraki (ja dałam 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach swojskich buraków), marchew, pietruszkę, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, majerankiem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
W tym wypadku do zupy nie została dodana śmietana, co obrazuje powyższe zdjęcie.
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia.
Wlać do zupy kilka łyżek koncentratu buraczanego, by miał intensywny kolor.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Następnie przecedzić zupę przez sitko.
Podawać, np. z uszkami, krokietem, lub pasztecikami.