Zupa wiosenno – letnia

Reklama

Opis przygotowania

Udko kurczaka umyć, przełożyć do garnka zalać wodą dodać ziele angielskie, listek laurowy i zagotować. Warzywa oczyścić umyć i marchewki, pietruszkę, seler pokroić w kostkę, pora w plasterki, dodać do zupy i gotować razem około 10-15 min. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w małą kostkę dodać do zupy razem z umytą i oczyszczoną brukselką, gotować 10 min następnie dodać umytego kalafiora i groszek gotować do miękkości warzyw. Jogurt rozrobić z zupa gorąca w kubeczku kiedy warzywa są już miękkie doprawić je do smaku solą, pieprzem. Dodać jogurt rozmieszany z zupą ale już nie gotować. Dołożyć natkę pietruszki i/lub koperek ilość w zależności od upodobań ale im więcej tym lepiej. Smacznego.

Składniki

  • 1 udko z kurczaka1 duża lub dwie mniejsze marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3-4 duże ziemniaki
  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka główek brukselki
  • 3/4 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • natka posiekana lub koperek

Podobne przepisy do Zupa wiosenno – letnia