Z mięsa mielonego przygotować pulpety dodając 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, następnie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć lekko oprószając solą, odparować nadmiar soku. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi. Do gotującego się wywaru dodać pieczarki, gotować. Do pieczarek dodawać uformowane małe pulpeciki. Wywar z pieczarkami cały czas powinien się gotować w czasie dodawania pulpecików, ale na wolnym ogniu. Po dodaniu pulpetów gotować około 10 min. Zupy gulaszowe rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszać dodać do zupy, zamieszać i gotować 10 min. Po czym wsypać makaron babuni i gotować do miękkości około 10min. Ewentualnie doprawić do smaku papryką, solą i pierzem. Podawać ze świeżym pieczywem.