Zupa z Fasolki Szparagowej Tycznej

Reklama

Opis przygotowania

► Do 2 litrów osolonej wody dodać trochę pieprzu, wrzucić żeberka, obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gałąski cząbru / gotować /. Gdy warzywa zaczynają mięknąć pokroić je w średniej wielkośći kostkę i z powrotem wrzucić do wywaru. Miękkie żeberka wyjąć (można je pokroić i ponownie wrzucić do garnka ).

► Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić w niewielkie (3cm) kawałki i dodać do wywaru / gotować aż fasolka będzie miękka / Po gotowaniu fasolka gubi purpurowy kolor.

► Z mąki i masła zrobić lekką zasmażkę i dodać do zupy, dokładnie mieszając, zagotowć.

► Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Jak potrzeba doprawić solą i pieprzem.

Składniki

  • 1 Kg. Fasoli Szparagowej tycznej (Blauhilde)250 gr. Żeberek wieprzowych
  • 1 Średnia marchewka
  • 1 Korzeń pietruszki
  • 1 Kawałek selera
  • 1 Por
  • 2 Gałąski cząbru ( 3cm )
  • 1 Pęczek koperku
  • 1 Pęczek natki pietruszki
  • 1 Łyżka masła
  • 1 Łyżka mąki pszennej
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Zupa z Fasolki Szparagowej Tycznej