ŻUREK

Reklama

Opis przygotowania

Pokroić drobno w kostkę w/w warzywa : cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości- 15 minut.
Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta.
Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność.
Potem dodajemy 200 ml.-pół kubka kwaśnej śmietany 18 %.
(Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia.
Dodajemy trochę majeranku.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
Żurek podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym wzdłuż.

Składniki

  • * żurek gotowy w butelce, * 1 cebula,
  • * 4 ziemniaki,
  • * 1 marchewka,
  • * 1 pietruszka,
  • * 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • * kwaśna śmietana 18 %-pół kubka, tj. 200 ml.,
  • * 2 listki laurowe
  • * parę ziaren ziela angielskiego,
  • * sól-do smaku,
  • * pieprz-do smaku,
  • * majeranek-do smaku,
  • * maggi w płynie-do smaku.
  • * 2 jajka ugotowane na twardo.

Podobne przepisy do ŻUREK