Ananasek

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec i przekroić na dwa placki.

Beza:
Ubić podobnie jak ciasto biszkoptowe i upiec.

Masa:
Z soku z ananasów, obu mąk i cukru ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem, na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy i delikatnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt>>masa>>beza>>masa>>biszkopt.

Składniki

  • Ciasto:5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 5 białek
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • puszka ananasa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • kostka masła

Podobne przepisy do Ananasek