Bakłażany myjemy dokładnie i odcinamy końcówki gdzie się znajdują listki. Przekroić bakłażany na równe połówki. Wyciąć środek tak aby nie uszkodzić skórki, miąż z bakłażanów kroimy w kostkę. Skórki od wewnątrz sypiemy vegetą i pieprzymy. Cebule obieramy i kroimy i szklimy na oleju, dodajemy czosnek pokrojony w krązki jak będzie lekko zrumieniony dodajemy mięso mielone, smażymy ciągle mieszając, dodajemy, pieczarki umyte i pokrojone w kostkę lekko podsmażyć na dużym ogniu ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i smażymy do wyparowania wody z pieczarek na koniec dodajemy miąż z bakłażanów, lekko podsmażyć dodać vegete i pieprz wymieszać i zalać minimalną ilością wody (bo miąż z bakłażanów "puści" sok) dusimy ok 15 min. Studzimy. Całe nadzienie nie może mieć zbyt dużo wody bo będzie "wypływać" ze skórek bakłażanów. Nadzienie wkładamy do skórek. Formę wykładamy papierem aluminiowym i smarujemy margaryną układamy bakłażany i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika, pieczemy ok 50 min na 190 stop. Formę wkładamy na dolną półkę aby się nie spaliło od góry. Jak ktoś chce może lekko przykryć od góry folia aluminiowa. 15 min przed końcem, można poukładać pomidora pokrojonego w plasterki i dokończyć zapiekanie.