Bananowa pokusa

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na puszystą,sztywną pianę. Dodać cukier i kolejno po jednym żółtku. Nadal ubijając dodać mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet i olej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę i piec ok. 20 minut w temp 180 st.C.

Masa:
Sok bananowy dobrze podgrzać, nie gotować. I rozpuścić w nim żelatynę. Banany pokroić półplasterki i skropić sokiem z cytryny.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na puszystą masę, dodać ostudzony sok z żelatyną, na koniec banany i delikatnie wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Na pierwszą część wyłozyć masę śmietanowo-bananową i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Wierzch polać polewą i udekorować według uznania.

Składniki

  • Biszkopt:8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • Masa:
  • 4 duże banany
  • sok 1/2 cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • szklanka soku bananowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Podobne przepisy do Bananowa pokusa