Makowiec zawijany

Reklama

Opis przygotowania

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku, Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wlać go do mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Mak sparzyć,osączyć i przemielić dwukrotnie, dodać resztę składników i wymieszać.

Ciasto rozwałkować, rozłożyć na nim mak i zwinąć w rulon, włożyć do foremki keksówki i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Składniki

  • Ciasto:80 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg margaryny
  • szklanka mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 0,5 kg maku
  • 15 dkg masła
  • 3 łyżki miodu
  • 20 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olejek migdałowy

Podobne przepisy do Makowiec zawijany