Bułeczki serowe

Reklama

Opis przygotowania

1. Cukier, mąkę i pokruszone drożdże wsypać do mleka. Dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

2. Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać rozgnieciony widelcem ser. Dodać zaczyn i stopniowo wlewać ciepłe mleko. Na koniec dodać letnie masło. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. z ciasta formować bułeczki. Ułożyć w małych odstępach na lekko natłuszczonej blasze i odstawić na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem bądź sezamem. Piec 25 min w temp. 180st.

Składniki

  • ZACZYN: 1/2 kostki drożdży,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 80 ml ciepłego mleka.
  • CIASTO:
  • 1 kg mąki tortowej,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 10 dag cukru,
  • kost. twarogu (250g),
  • 3 szkl. ciepłego mleka,
  • 10 dag roztopionego masła,
  • jajko.

Podobne przepisy do Bułeczki serowe